Kuormauksen vaikutus taka-akselin rasitukseen
Matkailuautoissa kuorman sijainnilla on erittäin suuri merkitys taka-akselin kuormitukseen.
Nykymuotoisissa matkailuautoissa on usein erittäin suuri peräylitys ja lisäksi mahdolliset tavara ja pyörä/skootteritelineet takaseinän ulkopuolella. Kuorman sijainnin vaikutus kannattaa huomioida, koska sillä on merkitystä ajo-ominaisuuksiin ja mahdollisesti jopa taka-akselin ja renkaiden kantavuuden ylittämiseen. Lisäkuorman vaikutus voidaan laskea kaavalla (H)=G*a/r.
(H) = Taka-akselille kohdistuva lisäkuorma
G = Lisäkuorma (Esim. polkupyörät, skootteri)
a = Kuorman keskipisteen etäisyys etuakselista
r = Akseliväli
malliesimerkki 1: Skootteri + teline 150kg
G = 150 kg ; a = 6,1 m ; r = 3,7 m (H)=150kg*6,1m/3,7m = 247,3 kg
malliesimerkki 2: Iso takatalli + pitkä peräylitys, kuorma takatallin keskipisteessä
G = 150 kg ; a = 4,9 m; r = 3,7 m (H)=150kg*4,9m/3,7m = 198,6 kg
Eli lisäkuorma auton takana 150kg nostaakin taka-akselin rasitusta 247,3kg ja jo normaalin ison takatallin keskipisteessä paino korottuu 150kg sijaan lähes 200kg.
Kuormausta suunniteltaessa on myös huomioitava auton apurunkorakenne ja sen kestävyys. Varsinkin lisätelineitä asennettaessa usein tulee vastaan tarve apurungon vahvistamisesta tai vaihtoehtoisesti uuden apurungon asentaminen. Apurunkovalmistajat toimittavat useimmiten tyyppihyväksynnän mukaisia vahvistussarjoja, joiden käyttäminen tulee vastaan myös esim. vetokoukun asentamisen yhteydessä.
Asianmukaiset lisätelineet ovat käyttökelpoisia ja turvallisia, kunhan huolehdimme taka-akseliston ja renkaiden kantavuuden riittävyydestä. Useimmiten lisäjousilla, pois lukien painonkorotukseen tarkoitetut tyyppihyväksytyt jouset, ei voida kasvattaa akseliston suurinta sallittua kantavuutta, mutta niillä saavutetaan paremmat jousitusominaisuudet maksimi kantavuuden rajoissa.
Kirjoittaja Perttu Muuronen toimii Suomen Vaunuosa Oy:ssä, joka on erikoistunut matkailuajoneuvojen lisävarusteiden asentamiseen ja muutostöihin.